Les nostres mares – Gemma Ruiz Palà

Això tan complex anomenat ser mare.

Diu la Gemma Ruiz en diverses entrevistes que aquesta novel·la, -Les nostres mares-, sobretot l’han de llegir les mares de la generació nascuda als anys 50, per ser un clar homenatge a aquestes dones que van maternar en l’època convulsa i fosca del franquisme.

A mi em crida l’atenció i em convida a llegir-la, el títol, l’autora, referent de cròniques culturals televisives, experta en el llenguatge directe i sí, potser sí, el premi que ha rebut.

A primer cop d’ull pot semblar que ens trobem davant d’un text de ficció sense sorpreses, ens ho explica l’autora, el títol, la contraportada, però a cada una de les deu històries de cada mare en aquestes dues centes noranta pàgines, hi ha tantes encertades construccions de llenguatge per recrear els universos i sentiments de cada una d’aquestes dones-mares, que a cada moment de lectura t’hi identifiques, t’ensombreixes, t’inspires, anotes aquella paraula que ara faràs servir perquè ara saps que la necessitaves. En aquesta crònica de tota una època, cada ficció està plena de veritats, com la de la dona que ja no vol portar un nou fill al ventre i busca la solució arriscant la vida; la de la mare amb el fill a punt de la mort per una sobredosi d’heroïna; les anades al cine a Perpinyà on es podia descobrir tot allò del plaer sexual femení que no es trobava al llit matrimonial, en són algunes.

Impotència, sororitat, renúncies, somnis i riures a tot drap, de tot un xic i ben dit. Deu dones, deu mares, deu històries que et fan de mirall i sobretot et provoquen un immens agraïment a tota una generació i més, les nostres mares. I com si es tractés de fer la invitació a una de les mítiques reunions de tupperware que van esclatar als anys vuitanta a casa nostra, us convido a reunir-vos amb aquestes dones, amb els seus clars i obscurs, que són els de moltes de nosaltres.

Publicat per Proa.
Primera edició Febrer 2023

Guardonat amb
el Premi Sant Jordi

Ressenya escrita per Rosa Vilà Font, lectora, col·laboradora de CalMot.

  • ISBN: 9788475889955
  • 289 pàgines
  • Publicat: febrer 2023
  • Dimensions: 15 x 23 cm
  • Format: Rústica
  • Edita: Proa
  • Gènere: Narrativa adults